AKTUELNO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je da javnost u Hrvatskoj napada predsednika Srbije Aleksandra Vučića samo zato što se usudio da ospori pokretanje razgovora o ratnoj odšteti i pokazao da neće dozvoliti da Srbija bude krpa za hrvatske političare.

Đurić je gostojići u emisiji Novo jutro na Televiziji Pink rekao da je poseta predsednika Srbije Zagrebu u velikom delu hrvatske javnosti lavinom napada i da se vodi neverovatnom haranga protiv njega i Srbije.

- Predsednik Vučić i Srbija se krive bukvalno za sve što se ikada desilo na ovim prostorima, a neće biti baš da su 500.000 Srba samo sebe proterali sa područja Hrvatske, da su sami popalili svoje kuće i imanja – rekao je Đurić.

Prema njegovim rečoima, poznato je i da su Drugom svetskom ratu upravo neke od naših porodica najviše postradale brojka ub ijenih i nestalih Srba za vreme takozvane nezavisne države Hrvatske bliži se milionu.

- Napadaju Vučića samo zato što se usudio da ospori pokretanje razgovora o ratnoj šteti kao prioritetnoj i pokazao da ne želi da dozvoli da Srbija bude krpa za hrvatske političare, za hrvatsku javnost, da ne želi da dozvoli od naše zemlje naprave monetu za potkusurivanje i nešto što će da bacaju u blato kako im padne na pamet. Zato im on ne valja i proglašavaju ga ćetnikom i zločincem – ocenio je Đurić.

Kako je ukazao niko u Vučićevoj porodici nije bio među četnicima, ali njegovu kuću jesu i zatirali i palili i pobili sve živo, a danas uzimaju sebi za pravo da na tako brutalan način vređaju ne samo njega već kroz njega i čitavu Srbiju.

- To nije način na koji se bilo ko dočekuje, a ni da objavljuje trasa njegove posete, da svi najveći ekstremisti znaju kuda se on kreće i gde će buti... Tamo se ohrabruju neke demonstracije koje najavljuju najestremniji krugovi – napomenuo je Đurić.

- Predsednik će kao i u drugim teškim situacijama, što je odgovorno, iako za njega lično svakako ne jednostavno, biti sa našim narodom. Sigurno je da će Srbi u Hravstkoj to ceniti – istako je Đurić.

Intenzivirati saradnju na istrazi ubistva Ivanovića

Đurić je govoreći o istrazi ubistva Olivera Ivanovića rekao da je dobro je što su prištinske institucije počele da dostavljaju kakve takve informacij - istina sa mesec dana zakašnjenja.

- Sada će naše službe da prouče to detaljno i nastave da rade na saradnji. Mislim da je najvažnije da se ta saradnja intenzivira. Nema nikoga zainteresovanijeg od nas Srba da se sazna ko su zločinci i da se oni ma koje bili nacionalnosti izvedu pred lice pravde. Ako je Albanac da ide na robiju, ako je Srbin da ide na robiju, ako je stranac d aide na robiju - izričit je Đurić.

On je dodoao da je poseta predsednika Srbije Kosovu i Metohiji pokrenula lavinu humanitarne aktivnosti i pomoći našem narodu koji tamo živi.

- Impresioniran sam. To je veoma značajno, uz napore koje kao džava ulažemo, a koji nisu mali jer smo u prethodne tri i po godine obezbedili 888 kuća i stanova za ljude na KiM i u potpunosti obnovili i izgradili 42 crkve i manastira kroz 170 projekata za obnovu naše baštine, što je važno za naš kulturni i duhovni identitet - dodao je Đurić.

#Marko Đurić

'